Moto Gymkhana?

Moto Gymkhana is een motorsport die is overgevlogen uit Japan. Ongeveer 40 jaar geleden zijn ze daar begonnen met een sport waarbij men rond een parcours van pylonen moet rijden om zo een zo laag mogelijke tijd neer te zetten. Deze sport is in Japan enorm populair geworden. Daarom is het ook zo raar dat deze sport voor lange tijd alleen in Japan is gebleven.

In 2011 is een groep Engelsen naar Japan gevlogen om daar van de experts alles te leren op het gebied van Moto Gymkhana en ze zijn daarbij de partij geworden die is aangewezen om in Europa de sport te promoten. Eind 2012 is door een groep vrijwilligers begonnen met een evenement en is daaruit Moto Gymkhana Nederland gegroeid. Vereniging Moto Gymkhana Nederland is aangewezen als partij die in Nederland Moto Gymkhana op de kaart gaat zetten.

Moto Gymkhana is een behendigheidssport waarbij je op een relatief hoge snelheid rond een rij pylonen slingert. De basis hiervan om in te komen in de sport kunnen een aantal simpele figuren zijn, zoals een slalom of de GP8 (zie zijbalk), waar je een goede feeling van de sport krijgt. De instap voor Gymkhana is heel laag, als je je AVB kan halen dan kan je ook met Gymkhana beginnen. Het hoeft niet snel te gaan, het is voor iedereen wennen.

Als je gewend bent om op lage snelheid bochten te maken ga je over naar het volgende onderdeel, een parcours. Je hebt hierbij een opwarm-parcours en een wedstrijd-parcours. Het opwarm parcours is een breed opgezet parcours waar je prima kan wennen aan hoe Gymkhana gereden wordt en ook een introductie op het Adachi© systeem (zie zijbalk) krijgt. Als dit lekker gaat, dan ga je over naar het wedstrijd-parcours. Hier kan je oefenen op een parcours zoals het bij wedstrijden wordt gebruikt en op je eigen tempo ervaren hoe dat in werking gaat. Moto Gymkhana heeft een heel open karakter en misschien is de gezelligheid nog wel het leukste van alles!

Welcome to the world of Moto Gymkhana

Op onderstaande video wordt, in het Engels, een uitgebreide uitleg gegeven over Moto Gymkhana. Deze video is in Japan gemaakt en is ingesproken door Kaori Takashima, een Japanse Moto Gymkhana rijdster. Er is ook een deel 2 en deel 3 van.