Artikelen

Competitie zesde ronde, bewolkt met zon

Na ronde vijf is de top drie als volgt: Kristian en Bob aan kop met 187 punten, Richard daarachter met 186. Eigenlijk stond dus al vast dat de volgorde na vandaag zou veranderen. En dat gebeurde dan ook....

Lees meer

Competitie ronde 5: over de helft!

Negentien rijders/sters vandaag aan de start. En weinig te melden voor uw reporter: er waren wel heel weinig strafpunten vandaag, de pylonnen bleven bijna allemaal staan, niemand verdwaalde (behalve eentje), zowat niemand miste de lijnen van de jinxen (behalve eentje dan). Eén diskwalificatie in de tweede heat, wel wat valpartijen, zonder verwondingen en zonder substantiële schade gelukkig. Wel...

Lees meer

Grenzen verleggen

Nadat we alle Europese deelnemers in Lelystad over het asfalt hebben gehad, gaan onze eigen competitierijders weer door met het verleggen van hun grenzen. En met grenzen verleggen bedoelen we deze keer dat er weer flink aan competities in andere landen mee wordt gedaan!
Enige tijd geleden deden Marie en Martijn mee in Duitsland bij de Motoslalom. Even later reisden Kristian, Bob en Nikki naar Libanon af om kennis te maken met de vereniging daar en natuurlijk ook mee te rijden in de competitie.

Lees meer

Competitie, vierde ronde: wederom super spannend

Na drie races stonden drie rijders met evenveel punten aan de top van het klassement. Ze waren alle drie een keer eerste, tweede en derde geworden. Vandaag konden ze niet evenveel punten halen, dus vandaag moest de beslissing vallen wie halverwege het seizoen aan kop gaat. 

Voor de race sprak ik met Bob Stöpler: "Ik denk dat het parcours op maat gemaakt is voor zowel Kristian als voor mij. Snelle stukken, niet teveel gepriegel. Aan de andere kant, Richard is de laatste tijd gewoon de snelste van ons drieën". Goed, daar schoot ik dus weinig mee op kwa prognose. 

Bojan mocht het spits afbijten. Hij zette een tijd neer van 2:02, een mooie richttijd, waarmee hij in de middenmoot zou eindigen. Arjan verbeterde die tijd aanzienlijk, met 1:56. Van de gele rijders ging alleen Lieneke daar in de eerste ronde nog onder, met 1:51. 

Bert (groen) deed daar 8 seconden vanaf, en daarna Martijn (blauw) nog 's drie. Bob was sneller, maar liep tegen drie strafpunten aan. Kristian zag een blauwe pylon over het hoofd (ik weet het Kristian, het was een klein pylonnetje) en tenslotte pakte Richard de eerste plaats met een supersnelle tijd van 1:37.21. Kenneth kwam nog dicht in de buurt, maar met twee strafpunten, net teveel.

Lieneke stond na de eerste heat fier bovenaan bij de dames, Marie op een aantal seconden achter haar tweede.

Maar zo zou het allemaal niet blijven. Lieneke reed een seconde van haar tijd af, en Marie maar liefst vier. Respectievelijk één en twee bij de dames. En wat bijzonder is, ook één en twee van de novices, de gele hesjes. Beide gingen met twee bekers naar huis. Sjoerd had niet een top tijd in de eerste heat, wel in de tweede, hij werd derde van de novices. 

Toen startte Bob in zijn tweede heat. Hij ging als een speer, snelle tijd 1:37.82, zonder strafpunten deze keer. Eerste plaats. Maar niet voor lang. Kristian reed na hem, 1:36.31, ook zonder strafpunten. Kristian één, Bob twee, Richard met zijn tijd uit de eerste heat drie. Maar. Ook Richard reed seconden van zijn tijd af, hij was snel met 1:35.71, een enkele strafpunt hield hem van de eerste plek. Andermaal zagen we vandaag de top van het klassement dicht bij elkaar: 1:36, 1:36 en 1:37. 

Kenneth reed als laatste en kwam er nog dichtbij, ware het niet dat hij zijn evenwicht iets verloor en met de nodige "voetjes aan de grond" drie strafpunten kreeg. Ook Martijn viel met zijn 1:40 uit de eerste heat net niet in de prijzen. 

Carolien, Lieneke en Marie: proficiat!


Sjoerd, en andermaal Lieneke en Marie: van harte!


De winnaars van vandaag: Bob derde, Kristian eerste, Richard tweede.

Hier de hele uitslag.

Lees meer

Gary Davies, Brits moto gymkhana rijder, verongelukt.

Vandaag, de vierde ronde van de competitie, begon in mineur. Vorige week is de Britse rijder Gary Davies bij een tragisch verkeersongeluk om het leven gekomen. De rijders herdachten hem vandaag rond zijn rijdersnummer, 74.Lees meer

Vierde ronde: 18 juni in Etten-Leur

Morgen (18 juni) is de vierde ronde van onze competitie. Bij Blom rijschool in Etten-Leur. Start 11 uur, rijders dienen 10:30 aanwezig te zijn. Marshals wordt verzocht 10:00 uur aanwezig te zijn, en liefst al om 09:00 uur om te helpen met de opbouw van het parcours. 

Hier vind je de startvolgorde. 

Lees meer

EK

Vandaag is het Europees Kampioenschap Motogymkhana verreden in Lelystad. Hier vind je de uitslag. Het was super spannend: secondenwerk voor eerste, tweede en derde plek. Er deden rijders/sters uit zeven landen mee, de podiumplaatsen waren echter alleen voor Nederlanders/sen. Dat is mooi, maar ook weer niet. Ik zou het zelf wel mooi hebben gevonden als ook rijders uit andere landen op het podium waren gekomen. Bob Stöpler stelde in een bloedstollende tweede heat zijn eerste plaats veilig, driekwart seconden voor Richard van Schouwenburg, die in de eerste heat onderuit ging maar in de tweede alles gaf. De winnaar van de vorige twee edities, Kristian Eekhof, verknalde zijn eerste poging met zes strafpunten, maar maakte dat in de tweede heat mooi goed. Met een paar seconden voorsprong op de nummer vier, de Tsjech Jan Zapach, en nummer vijf, de Belg Bart Hoste. 
Ook bij de vrouwen werd een kampioene onttroond: de nieuwe kampioene is Lieneke van Popta, die met afstand eerste werd. Tweede Nikki en derde Marie, met heel kleine voorsprong op de nummer vier, de Engelse Beth Price Williams. 

Als alles meezit zal het kampioenschap volgend jaar in Tsjechië worden georganiseerd. We kijken er nu al naar uit.

Lees meer

Zondag: EK Motogymkhana in Lelystad

Komende zondag 11 juni wordt het Europees Kampioenschap gereden bij Kemp Rijschool in Lelystad. 50 rijders uit heel Europa treden aan om te strijden om de titel. Gaat Dziki nu winnen? Of Bob, of Kenneth? Een outsider? Of gaat Kristian zijn titel prolongeren? Het wordt spannend, dat staat vast.

Zaterdag 10 juni is de warmup en gettogether, je kunt daar kennismaken met de rijders, met ze praten, ze zien rijden in een informele sfeer, je ziet ze trainen, en je kunt wat van ze leren. De zaterdag is altijd erg gezellig. 

Zaterdag gezellig, zondag de wedstrijd. Ik nodig je uit om te komen kijken. 

Lees meer

De derde wedstrijd in het vierde seizoen.

Vandaag de derde wedstrijd van seizoen vier, in het vijfde jaar dat we Motogymkhana doen in ons land. Twee rijders deden aan de wedstrijd mee die niet alleen al in het eerste seizoen meereden, maar die ook aanwezig waren bij de oprichting van de vereniging, en die zelfs al aanwezig waren bij onze allereerste bijeenkomst. Toen in Krefeld, bij de Biker Treff van Mo, waar we nog even moesten googlen hoe het ook weer moest met rode en blauwe pylonnen, en waar ik me afvroeg wat je ook weer met die witte lijn moest doen. Ronald Vleeming en Jeroen Zijp waren daar, in de vroege ochtend in september 2012 naar Krefeld gereden, van tien tot vijf rondjes gereden (met tussentijds een lunch met currywurst), en in de schemering weer op Amsterdam aan gereden. En vandaag reden ze weer mee. 

Ergens was de wedstrijd vandaag een makkie. Het parcours was hetzelfde als in de eerste race, zij het dat het omgekeerd werd gereden. Veel rijders hadden dat snel in de gaten, maar merkten daarna ook dat hetzelfde parcours andersom rijden toch niet hetzelfde is. 

De dames, vier reden er mee, waren goed op dreef. Carolien had een nieuwe motor, een CBR600, waar ze heel snel op reed, maar onwennigheid zorgde voor een tijd onder een toptijd. Rijdt ze vaker op die motor, dan gaan er zo tien seconden van haar tijd af. Marie was erg op dreef, ging in de tweede heat als een speer van start, en hield dat vol tot het einde. 2.01, prima tijd. Maar Lieneke had getraind, en had een coach gezocht, en ze reed vier seconden sneller. De toeschouwers gingen rechtop zitten bij haar race, ging ze echt zo snel? Nikki reed daarna, die is tot nu toe steeds de snelste, de toeschouwers gingen daaraan twijfelen, maar uiteindelijk was haar beste tijd toch vier tienden sneller dan die van Lieneke. Dat belooft spektakel in de komende wedstrijden.

Bij de novices (de gele hesjes) was de strijd in de top ook spannend, met Marie op 2.01 en Robbert ook, Sjoerd op 2.00 en Arjan ook. Lieneke reed daarna, en was met 1.57 deze mannen te snel af. Proficiat Lieneke, tweede bij de vrouwen, eerste bij de gele hesjes. Nog even doortrainen en doorcoachen, en je komt vanzelf in de top.

Frans Krau, de man met de big smile, was er vandaag niet. Ronnie Toelen nam zijn rol waardig over, door lachend en grappend bij de start te staan en met een brede lach vol gas voor de jurytafel langs te schieten. Dat een goed humeur helpt bewees hij, hij werd achtste, derde van de groene rijders. 

Martijn Stapelbroek was vandaag de pechvogel. Of misschien ook niet, misschien waren zijn motivatie en adrenaline vandaag tot zodanige hoogten gestegen dat hij zijn fiets niet recht kon houden. In de eerste ronde ging hij onderuit bij de allereerste pylon, vlak voor de jurytafel, in de tweede ronde ging hij opnieuw onderuit. Heel jammer, want hij reed echt goed. 

Alexander reed twee prima races, hij vertelde achteraf dat hij nu meer went aan zijn nieuwe motor maar dat hij er de komende wedstrijden, als hij er meer op heeft gereden, zeker een veel snellere tijd uit kan halen. Nou Alexander, daar houden we je aan.

Van de nieuwelingen van dit jaar was Arjan Geijtenbeek de snelste, met 2 minuten rond. Twaalfde plaats, niet gek. Tweede van de gele hesjes, zeker een goede prestatie. Derde bij de gelen was Sjoerd, twee minuten rond, slechts drie tienden achter Arjan.

De top drie onderscheidde zich duidelijk van de rest, dat wil zeggen, met vijf seconden. Richard, met zijn eigen stijl, was ongenaakbaar. Zijn tijd in de eerste heat was 1.39, maar helaas raakte hij een pylon en werd zijn tijd 1.40. Kristian kreeg geen strafpunten, maar ging met 1:41.26 niet voorbij. Ook Bob reed 1:41, maar dan 1:41.41, goed voor een derde plek. Jon werd vierde, als eerst geëindigde groene rijder, met 1.46. 

Het is niet allemaal rozenschijn en manegeur: één rijder heeft een officiële waarschuwing gekregen wegens het rijden met een niet straat-legale motor. Volgende keer geen koplamp, dan doe je niet mee. 

De tussenstand in het klassement is bijzonder: drie rijders staan bovenaan met alle drie 112 punten. Allemaal een keer eerste, een keer tweede en een keer derde geworden. Dat laat zien hoe ze aan elkaar gewaagd zijn, ze verslaan elkaar met tienden van seconden en staan dan toch allemaal gelijk. 

Na de wedstrijd bood Robbert aan de marshals (en aan Arnoud) koud bier aan. Arnoud is er altijd als eerste op een wedstrijddag, en gaat dan als laatste weg omdat hij de spullen opruimt en alles weer in de aanhanger moet krijgen. Vandaag dus niet: terwijl Arnoud en ik met een biertje in de zon stonden hebben de rijders samen in een oogwenk alle pylonnen opgeruimd en alles ordentelijk in de aanhanger gestouwd. Prachtig! Dank aan Robbert, en aan de andere rijders. 

Deze wedstrijd was voor onze rijders de generale repetitie voor het Europees Kampioenschap, op tien en elf juni. Je kunt daar nog voor inschrijven, en doe je dat niet, dan stellen we het zeer op prijs als je je aanmeldt als vrijwilliger. De zaterdag van zo'n kampioenschap, met "meet and greet" en "get together" en "bbq" en dergelijke, is altijd erg gezellig. En leerzaam, je ziet rijders uit alle windstreken trainen, en allemaal zijn ze bereid om jou hun beste advies te geven. Tien juni, bij Kemp Rijschool in Lelystad. 

Je vind hier de uitslag van de race van vandaag. 

Lees meer

app

Als je als bezoeker (of als rijder) een wedstrijd bezoekt, kun je de uitslagen live volgen via de Motogymkhana app. Die download je hier

Heb je een iPhone, dan kun je de race volgen op onze website.

Lees meer
Vorige pagina Volgende pagina

Laatste nieuws


Competitie zesde ronde, bewolkt met zon Competitie ronde 5: over de helft! Grenzen verleggen Competitie, vierde ronde: wederom super spannend Gary Davies, Brits moto gymkhana rijder, verongelukt.

Meest gelezen nieuws


Competitie zesde ronde, bewolkt met zon

Favoriete onderwerpen


Competitie Home