De derde wedstrijd in het vierde seizoen.

Vandaag de derde wedstrijd van seizoen vier, in het vijfde jaar dat we Motogymkhana doen in ons land. Twee rijders deden aan de wedstrijd mee die niet alleen al in het eerste seizoen meereden, maar die ook aanwezig waren bij de oprichting van de vereniging, en die zelfs al aanwezig waren bij onze allereerste bijeenkomst. Toen in Krefeld, bij de Biker Treff van Mo, waar we nog even moesten googlen hoe het ook weer moest met rode en blauwe pylonnen, en waar ik me afvroeg wat je ook weer met die witte lijn moest doen. Ronald Vleeming en Jeroen Zijp waren daar, in de vroege ochtend in september 2012 naar Krefeld gereden, van tien tot vijf rondjes gereden (met tussentijds een lunch met currywurst), en in de schemering weer op Amsterdam aan gereden. En vandaag reden ze weer mee. 

Ergens was de wedstrijd vandaag een makkie. Het parcours was hetzelfde als in de eerste race, zij het dat het omgekeerd werd gereden. Veel rijders hadden dat snel in de gaten, maar merkten daarna ook dat hetzelfde parcours andersom rijden toch niet hetzelfde is. 

De dames, vier reden er mee, waren goed op dreef. Carolien had een nieuwe motor, een CBR600, waar ze heel snel op reed, maar onwennigheid zorgde voor een tijd onder een toptijd. Rijdt ze vaker op die motor, dan gaan er zo tien seconden van haar tijd af. Marie was erg op dreef, ging in de tweede heat als een speer van start, en hield dat vol tot het einde. 2.01, prima tijd. Maar Lieneke had getraind, en had een coach gezocht, en ze reed vier seconden sneller. De toeschouwers gingen rechtop zitten bij haar race, ging ze echt zo snel? Nikki reed daarna, die is tot nu toe steeds de snelste, de toeschouwers gingen daaraan twijfelen, maar uiteindelijk was haar beste tijd toch vier tienden sneller dan die van Lieneke. Dat belooft spektakel in de komende wedstrijden.

Bij de novices (de gele hesjes) was de strijd in de top ook spannend, met Marie op 2.01 en Robbert ook, Sjoerd op 2.00 en Arjan ook. Lieneke reed daarna, en was met 1.57 deze mannen te snel af. Proficiat Lieneke, tweede bij de vrouwen, eerste bij de gele hesjes. Nog even doortrainen en doorcoachen, en je komt vanzelf in de top.

Frans Krau, de man met de big smile, was er vandaag niet. Ronnie Toelen nam zijn rol waardig over, door lachend en grappend bij de start te staan en met een brede lach vol gas voor de jurytafel langs te schieten. Dat een goed humeur helpt bewees hij, hij werd achtste, derde van de groene rijders. 

Martijn Stapelbroek was vandaag de pechvogel. Of misschien ook niet, misschien waren zijn motivatie en adrenaline vandaag tot zodanige hoogten gestegen dat hij zijn fiets niet recht kon houden. In de eerste ronde ging hij onderuit bij de allereerste pylon, vlak voor de jurytafel, in de tweede ronde ging hij opnieuw onderuit. Heel jammer, want hij reed echt goed. 

Alexander reed twee prima races, hij vertelde achteraf dat hij nu meer went aan zijn nieuwe motor maar dat hij er de komende wedstrijden, als hij er meer op heeft gereden, zeker een veel snellere tijd uit kan halen. Nou Alexander, daar houden we je aan.

Van de nieuwelingen van dit jaar was Arjan Geijtenbeek de snelste, met 2 minuten rond. Twaalfde plaats, niet gek. Tweede van de gele hesjes, zeker een goede prestatie. Derde bij de gelen was Sjoerd, twee minuten rond, slechts drie tienden achter Arjan.

De top drie onderscheidde zich duidelijk van de rest, dat wil zeggen, met vijf seconden. Richard, met zijn eigen stijl, was ongenaakbaar. Zijn tijd in de eerste heat was 1.39, maar helaas raakte hij een pylon en werd zijn tijd 1.40. Kristian kreeg geen strafpunten, maar ging met 1:41.26 niet voorbij. Ook Bob reed 1:41, maar dan 1:41.41, goed voor een derde plek. Jon werd vierde, als eerst geëindigde groene rijder, met 1.46. 

Het is niet allemaal rozenschijn en manegeur: één rijder heeft een officiële waarschuwing gekregen wegens het rijden met een niet straat-legale motor. Volgende keer geen koplamp, dan doe je niet mee. 

De tussenstand in het klassement is bijzonder: drie rijders staan bovenaan met alle drie 112 punten. Allemaal een keer eerste, een keer tweede en een keer derde geworden. Dat laat zien hoe ze aan elkaar gewaagd zijn, ze verslaan elkaar met tienden van seconden en staan dan toch allemaal gelijk. 

Na de wedstrijd bood Robbert aan de marshals (en aan Arnoud) koud bier aan. Arnoud is er altijd als eerste op een wedstrijddag, en gaat dan als laatste weg omdat hij de spullen opruimt en alles weer in de aanhanger moet krijgen. Vandaag dus niet: terwijl Arnoud en ik met een biertje in de zon stonden hebben de rijders samen in een oogwenk alle pylonnen opgeruimd en alles ordentelijk in de aanhanger gestouwd. Prachtig! Dank aan Robbert, en aan de andere rijders. 

Deze wedstrijd was voor onze rijders de generale repetitie voor het Europees Kampioenschap, op tien en elf juni. Je kunt daar nog voor inschrijven, en doe je dat niet, dan stellen we het zeer op prijs als je je aanmeldt als vrijwilliger. De zaterdag van zo'n kampioenschap, met "meet and greet" en "get together" en "bbq" en dergelijke, is altijd erg gezellig. En leerzaam, je ziet rijders uit alle windstreken trainen, en allemaal zijn ze bereid om jou hun beste advies te geven. Tien juni, bij Kemp Rijschool in Lelystad. 

Je vind hier de uitslag van de race van vandaag. 

Lees meer

app

Als je als bezoeker (of als rijder) een wedstrijd bezoekt, kun je de uitslagen live volgen via de Motogymkhana app. Die download je hier

Heb je een iPhone, dan kun je de race volgen op onze website.

Lees meer

Zondag, marshals gevraagd

Zondag is de derde race van ons kampioenschap. Wil jij vooraan staan, meld je dan aan als marshal. Dat geldt ook voor het EK van 10/11 juni, waarbij je zaterdags een training krijgt en zondag vooraaan mag zitten bij de race. 

Op 10 en 11 juni is het Europees Kampioenschap. Daarvoor hebben we een speciale aanbieding. Als je op tien juni meedoet aan onze marshal training, zit je 11 juni bij de race eerste rang. Als je de training volgt en slaagt voor het examen krijg je een marshal certificaat waarmee je in Europese wedstrijden marshal kunt zijn. Schrijf snel in, want vol is vol!

Lees meer

Zondag 21 mei: derde ronde in de competitie

De deelnemers lijst staat online en het parcours is weer heel bijzonder. Start om elf uur, dan gaan de rijders het parcours verkennen, parcours-print in de hand en rennen maar. Om half twaalf kan de eerste renner opwarmen, om kwart voor twaalf start nummer 1 voor de eerste heat. Deze keer rijden we de tweede heat gelijk na de eerste, zodat we wellicht nog een derde heat kunnen rijden als training en als spektakel voor de toeschouwers. Kom kijken, het is altijd reuze spannend en heel gezellig. Lunch met een prima friet van Andy, dan ontspannen met een goed gesprek met de top-rijders. 

Komende zondag 21 mei op het terrein van rijschool Erik Kemp in Lelystad. Ik hoop je daar te zien. Deal? 

Lees meer

Alweer een geslaagde Experience

Op zondag 14 mei stond er een Experience en Practice & Play op de agenda, waarvoor 8 enthousiaste deelnemers naar Lelystad waren gekomen om zo kennis te kunnen maken met Moto Gymkhana. De deelnemers hadden ook vandaag mazzel met het weer: de zon scheen volop!

Waar de één met een Yamaha Super Ténéré tussen de pylonnen door slalomde, draaide de ander met een Triumph Street Triple zijn hand niet om voor een GP8. Voor de vereniging en voor de aanwezige vrijwilligers geeft het toch altijd weer voldoening om de deelnemers aan het eind van de dag te horen zeggen: “Ik zit nu ineens heel anders en veel zekerder op mijn motor!”

Lees meer
Vorige pagina Volgende pagina

Contact

Als je vragen hebt over Moto Gymkhana, de vereniging, sponsoring of andere zaken, dan kan je contact opnemen via info@motogymkhana.nl